Harika Bir Ambalaj Tasarımı Yapmanın
10 Basit Adımı
İçerik:
- Ürünün özelliklerini belirleyin
- Müşterileriniz hakkında bilgi edinin
- Satış kanallarınızı tanımlayın
- Doğru paketi seçin
- Doğru ambalajı seçin
- Marka kitabınıza danışın
- Gerekli bilgileri ekleyin
- Müşterilerinize net ve şeffaf olun
- Paketinizin nereden geleceğini düşünün
- Bütçenizi planlayın
Satışları arttıran bir ambalaj tasarımı nasıl oluşturulur
Ürün paketleme, pazarlama araçlarının en önemlilerinden biridir. Müşterilerin ürünün ve markanın farkında olmasını sağlar. Cazip, eşsiz ve görsel hafızada kalıcılığı sağlayan bir paketleme, satışlarınızı inanılmaz derecede artırabilir. Bu makalede, 10 basit adımda etkili bir ürün paket tasarımının nasıl olması gerektiğini anlatacağız.
Adım 1: Ürün özelliklerini belirleyin
Ürününüzü tanımadan iyi bir ambalaj oluşturamazsınız. Ürününüzün temel özelliklerinin bir listesini yapın: ağırlık,ebatları, adeti, saklama ve depolama koşulları, nakliye,taşıma ve lojistik şartları ve diğer önemli bilgiler.
Ambalajınız üzerinde çalışmak için bu nitelikleri referans noktası olarak kullanın. Bu bilgilere dayanarak, ambalajınızın çözmesi gereken görevleri özetleyebilirsiniz. Örneğin, hava değişimlerine karşı dayanıklı olmalı, ürünün hasar görmesini önlemelidir.
Adım 2: Müşterileriniz hakkında bilgi edinin
Hedef kitlenizi analiz etmek ve müşteri karakterinizi oluşturmak için yeterince zaman ayırın. Ortalama müşteriniz kaç yaşında ve nerede çalışıyorlar?İlgi alanları hobileri neler? Genellikle ürününüzü nereden alıyorlar? Bunun için ne kadar ödeme yapıyorlar? Ambalajı nasıl geri dönüştürebilirler? Bu ve diğer sorular hedef kitlenizi anlamak için çok önemlidir.
Diğer şeylerin yanı sıra müşterinin dikkatini çekmeli, ürün hakkında bilgi vermeli, ergonomik ve çevre dostu olmalı.
Adım 3: Satış kanallarınızı tanımlayın

Kullandığınız tüm satış noktalarının bir listesini yapın: süpermarketler, sokak kioskları, çevrimiçi mağazalar, kendi web siteniz vb. Bu satış kanallarının her biriyle ilgili olarak, ürününüzün nasıl depolanacağını, müşterilerin kolayca erişip erişemeyeceğini gibi yöntemleri düşünün.
Paketli ürününüzün kendi başına ve rakip ürünlerin yanında nasıl görüneceğini hayal edin. Bu sayede ürününüzün göz seviyesindeki bir süpermarket rafına sığmayacak kadar büyük olduğunu keşfedebilirsiniz. Bu şekilde, zayıf noktaları tespit edebilir ve ambalajlara çok fazla para harcamadan onları iyileştirebilirsiniz.
Ürününüzü hem online hem de offline satacaksanız, paketinizi farklı ortamlara göre ayarlamanız gerekir. Bilinçli bir müşteri ürününüzü her açıdan inceleyecektir.Diğer bir yandan online alışveriş yapanların böyle bir şansı yoktur. Bu, fotoğraflarda hoş görünecek güzel,şık ve sade bir ambalaj oluşturmanız gerekiyor.
Adım 4: Doğru paketi seçin


Bir şişe, peçete, karton kutu veya başka bir şey? Ambalajınız hangi ürünü ürettiğinize, nasıl satacağınıza ve hedef kitlenizin kim olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca, paketlerinizin ürününüzden daha ucuz olması gerektiğini hatırlamak önemlidir.
Birkaç seçenekten oluşan kısa bir liste yapın ve bunları farklı kriterlere göre karşılaştırın. Bunun çok zor bir görev olduğunu kabul etmeliyiz. Seçtiğiniz ambalaj, üretmek için fazla maliyetli veya taşıma ve nakliye için kırılgan olabilir. Hangi materyali seçeceğinizden emin değilseniz, profesyonel bir tasarımcıya başvurun.
Adım 5: Doğru ambalajı seçin


Üç tür ambalaj vardır: dış ambalaj, iç ambalaj ve paket ambalaj. Önceki adımda paketleme hakkında konuştuk. Şimdi, ürünlerinize ekstra koruma sağlamanız gerekip gerekmediğine karar verme zamanı.
Dış ambalaj, müşterin gördüğü şeydir. Örneğin, içinde ürün olan bir karton kutu veya kağıt torbadır.
İç ambalaj, ürünün niteliklerini korumaya yarar. Örneğin, bir kitabı filmle sarabilir, porselen bir bardağı talaşın içine koyabilir veya bir makyaj setini renkli kuşe kağıtla sarabilirsiniz.
Satış kanallarınıza bağlı olarak, her iki ambalaj türüne veya bir tanesine ihtiyacınız olabilir. fakat farklı ambalaj türleri, sundukları işlevlerde birbirleri ile örtüşmeyebilir.
Adım 6: Marka kitabınıza danışın

Ambalaj ve ambalaj türüne karar verdikten sonra, tasarıma odaklanmanız gerekir. Ürününüz mevcut markanızın bir parçasıysa, tüm şirket fontlarınızı, renk tonlarınızı, desenlerinizi, resimlerinizi, vb. içeren bir marka kitabına sahip olmanız büyük önem arz eder. Bu değerli bilgiyi, ambalajınız üzerinde çalışan tasarımcıya verdiğinizden emin olun. Bununla birlikte, yeni bir marka geliştiriyorsanız, bir tasarımcıya danışmadan önce yeni ürünlerinizin görünümü hakkında birkaç farklı fikir üzerinde düşünebilirsiniz.
Ambalaj için bir logo nasıl oluşturabilirim?
Kendiniz birkaç deneme yapabilir veyahut tanınmış çok iyi bir reklam yada marka ajansıyla çalışabilirsiniz?
Adım 7: Gerekli bilgileri ekleyin
Pakette sergilenen bilgiler genellikle bir ürünün adını, görselini, şirket sloganını, şirket logosunu içerir. Ayrıca, her ülkenin ambalaj üzerinde hangi bilgilerin bulunması gerektiğine ilişkin kuralları vardır. Bu bir barkod, kalite sertifikası, son kullanma tarihi, stok kodu yada ürünün renk,desen veya ebatı olabilir.
Adım 8: Müşterilerinizin kafasını karıştırmayın
Paketleme, müşterinin içinde ne olduğunu tahmin etmesini kolaylaştırmalıdır. Aksi takdirde, ebeveynlerin dikkatini çekmekte başarısız olacaktır. Paketinizde hangi görselleri kullandığınıza da dikkat edin. İçerideki ürünü iyi bir şekilde temsil edebilmelidir. Ayrıca, resimlerinizin 3D olarak iyi göründüğünden emin olun.
Adım 9: Paketinizin nereden geleceğini düşünü
Paketi kendiniz yapacaksanız, bir dizi önemli soruyu yanıtlamaya hazırlanın; Hangi malzemeleri kullanacaksınız? Gerekli donanıma sahip misiniz? İşin bu bölümünü başkasına mı yaptıracaksınız? , seçtiğiniz yüklenicinin ihtiyaçlarını iyi öğrenin. Örneğin paket modellerini oluşturmak için dosyalara hangi ihtiyacı olduğunu sorun. Bu, .ai (Adobe Illustrator), .psd (Photoshop), Indesign veya Corell olabilir. Bu şekilde kötü süprizlerden kaçınmış olursunuz.
Adım 10: Bütçeyi planlayın
Ambalajınızın üretim maliyetleri, mümkün olduğu kadar erken düşünmeniz gereken bir konudur. Bu maliyet iki ana kategoride incelenebilir:
Tekrarlanmayan maliyetler, eskizden 3D modellemeye kadar, tasarımcı tarafından gerçekleştirilen işleri kapsar.
Birim maliyet, ürününüzün her birinin paketlemensinin size ne kadara mal olacağı anlamına gelir. Malzeme maliyetleri, paketleme elemanı maaşı vb. gibi maliyetleri içerir.
Sonuç olarak, İyi bir paketleme şöyle olmalı:
- Ürün özellikleriyle uyumlu
- Müşteri beklentilerini karşılamalı
- Satış kanallarınıza uyum sağlamalı
- İçerisinde ne olduğu hakkında müşteriye açık bilgi vermeli
- Ürün hakkında bilgi sağlamalı
- Rekabette ürününüzü öne çıkarmalı
- Marka kitabınıza uyumlu
- Ürünün maliyetinden çok daha ucuz olmalı